TÍPICO O TÓPICO DE ESPAÑA

talenquest - webquest - webkwestie

Equipo tauromáquico

Dit onderdeel bestaat uit 4 opdrachten:

Los toreros

In Nederland zijn de Spaanse stierenvechters over het algemeen totaal onbekend. In Spanje zijn de betere stierenvechters bijna halfgoden. Na afloop van hun gevechten worden ze wel eens beloond door het publiek doordat ze de oren of de staart van de door hen overwonnen stier als eerbetoon ontvangen. Je telt pas echt mee als je in de arena van Madrid, ‘Las Ventas’, hebt gevochten.

Probeer erachter te komen wie tot de betere stierenvechters behoren. Selecteer 5 stierenvechters, vergelijk hun resultaten. Je kunt bijvoorbeeld letten op het aantal wedstrijden, op overwinningen of op beloningen. Maak van de door jou geselecteerde toreros op basis van de gevonden informatie een ‘top-5’ en stel de stierenvechters daarna aan het Nederlandse publiek voor. Schrijf over de nummer 1 van jouw top-5 een kleine biografie.

El traje de luces

Wat heeft een stierenvechter eigenlijk allemaal aan? Iedereen kent wel de beroemde rode lap die hij de stier voorhoudt, maar wat weten we er verder van?

Maak een ‘portret’ (natuurlijk liefst met afbeeldingen) van een stierenvechter in zijn ‘traje de luces’ waarin je uitlegt wat hij allemaal draagt en nodig heeft. Gebruik hierbij Spaanse termen en die je in het Nederlands uitlegt.

Een handig hulpmiddel is hierbij misschien het zogenaamde ‘diccionario taurino’, een soort woordenboek met ‘stierenvocabulaire’, woorden die alleen maar bij het stierenvechten van belang zijn. Verschillende stierenwebsites hebben ook zo’n woordenboek beschikbaar.

Probeer er ook eens achter te komen wat zulke kledingstukken kosten, via de online ‘tiendas’ (winkels) die je op de verschillende stierensites tegenkomt.

La plaza de toros

Je moet een excursie naar een stierengevecht organiseren. Het maakt niet zoveel uit waarheen, dus je hebt de vrije hand in de keuze van de plaats. Je zou dus bijvoorbeeld naar Madrid, naar Granada, naar Sevilla, naar Ronda of elke willekeurige andere plaats kunnen gaan. Ga gewoon eens kijken welke arena je het mooiste vindt. Overigens: ‘arena’ betekent in het Spaans ‘zand’, een arena heet een ‘plaza de toros’.

Ga eens ‘shoppen’ in de verschillende arena’s en stel een excursieprogramma met drie keuzemogelijkheden samen.

Ga op zoek naar verschillende mogelijkheden voor je excursieprogramma. Hieronder een paar ideeën:

Wanneer zijn er gevechten? Wat kosten de plaatsen? Waarom bestaan er binnen dezelfde arena enorme prijsverschillen? Meer informatie is natuurlijk welkom.

Maak een advertentie voor de krant waarin je de drie excursiemogelijkheden met zoveel mogelijk informatie zo aantrekkelijk mogelijk aanbiedt. Zoek daarvoor in ieder geval ook een plattegrond van een arena, waarin je op een leuke manier plaatsen probeert aan te prijzen. Waar zou bijvoorbeeld koningin Beatrix zitten als ze op een staatsbezoek een stierengevecht zou bijwonen?

Deportes alternativos

In dit onderdeel van de krant heb je min of meer de vrije hand. Ga zoeken of je nog meer ‘sportieve’ activiteiten kunt vinden die vrijwel alleen in Spanje voorkomen of waarin Spanje een prominente rol vervult.

Een voorbeeld dat direct aansluit op het stierenvechten is het feest van ‘San Fermin’ in Pamplona, waar jongemannen voor de stieren uit moeten rennen, maar het is voor de bezoeker van de tentoonstelling natuurlijk ook leuk om ook over andere onbekende zaken informatie te krijgen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan verschillende balsporten als jai alai, pádel of pelota vasca. Iets totaal anders is het Canarisch worstelen of de activiteiten van de ‘castellers’, de Catalaanse bouwers van menselijke kastelen.

Verras je publiek met een origineel artikel waarin je een wat minder bekende sport voorstelt en promoot.